Giriş :

Şu an bulunduğunuz site Mantık Devrelerinin Temel konularını size öğretmeyi amaçlamıştır. Konular aşağıdaki ünite başlıkları altında sıralanmıştır. Sayfada neler olduğunu ve size ne konuda yardımcı olunacağına baktıktan sonra yukarıdaki ünite butonlarına basarak konuları öğrenmeye başlayabilirsiniz. Kolay gelsin...

Ünite 1 :

 
              Analog ve Dijital terimleri açıklanarak, terimlerin açıklanmasına yardımcı olacak Analog ve dijital büyüklük, işaret, sistem ve gösterge ifadeleri açıklandı. Çevremizdeki nesneler ve büyüklükler incelenip, analog ve dijital büyüklüklerin / sistemlerin karşılaştırılması yapıldı.

Ünite 2 :
              Sayı sistemleri genel olarak incelenerek, ikili, sekizli, onlu, onaltılı, sayı sistemleri detaylandırıldı. Sayı sistemlerinde aritmetik işlemler yapılarak, ikili sistemin bilgisayarlarda kullanılması nedeni ile ikili sayı sistemindeki dört işlem detaylandırıldı. Sayı sistemleri arasındaki ilişkinin anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla, sayı sistemleri arasında dönüşümler tek-tek açıklandı.
Ünite 3 :
              
              Kodlama ve kodlar başlığı altında, kodlama işlemi açıklandıktan sonra, yaygın kullanılan kodlama sistemlerinde kullanılan prensipler detaylandırıldı. Sayısal kodalr alt başlığı latında, BCD, 8421, 5'te 2, Artı 3, Gray, Parity ve Bar kodları ile, Alfasayısal alt başlığı altında ASCII ve EBCDIC kodları incelendi.
Ünite 4 :
              
             İlk kısmda Boolean aritmetiği kuralları incelenerek, kuralların boolean ifadelerin sadeleştirilmesinde kullanılması açıklandı. Boolean kurallarının elektrik devreleri verildi. Venn Diyagramı yöntemi kısaca açıklanarak, diğer sadeleştirme yöntemlerine kısaca değinildi.
Ünite 5 :
             
              Lojik kapılar başlığı altında lojikte kullanılan kapı devreleri ve elektiriksel eş değerleri verildi. İlk kere lojik elemanlarla karşılaşan öğrencinin, sözel anlatımdan başlayarak tasarım yapması ve boolean eşitlikleri lojik kapılar ile oluşturulması için gerekli işlemler açıklandı. Değişiklik tabloları oluşturularak, lojik tasarımda kullanılan 'çarpımların -toplamı' ve 'toplamların - çarpımı' yöntemleri detaylandırıldı.
Ünite 6 :
             
              Boolean ifadelerin sadeleştirilmesinde ve özellikle lojik tasarımda yaygın olarak kullanılan karnough şeması açıklandı. 2, 3, 4 ve 5 değişkenli karnough haritalarının incelendiği bölümde, 'çarpımların - toplamı' ve 'toplamların - çarpımı' işlemlerinin karnaugh haritaları kullanılarak sadeleştirilmesi detaylandırıldı. Karnaugh şeması kullanılarak yapılan devre tasarımları ile konunun daha iyi anlaşılması amaçlandı.

 

 

 

Anasayfa | Site Haritası | İletişim